Lista mea de bloguri

2013-02-03

Kalandtúra Kambodzsában I.


Kalandtúra Kambodzsában I.

Nem  vagyok tapasztalt blogger, nem is tudom léteznek-e szabályai a blogírásnak... ezért inkább csak úgy belevágok, szabályok nélkül...

Szeretném megosztani az élményeimet mindazokkal a barátaimmal, akiknek megígértem, hogy hazaérkezésem után részletesen beszámolok a kambodzsai utazásomról, s akik nem biztos, hogy enélkül a bíztatás nélkül el mernének indulni egy ilyen túrára – én azt mondom már a legelején:  vágjatok bele, nagyon megéri!  Rengeteg felejthetetlen élménnyel lesztek gazdagabbak!

A felkészülés

Kezdjem a kezdeteknél, miért éppen Kambodzsa? Miért ne! Ha valamit eddig tudtunk az országról, akkor az az Angkor Wat csodálatos képe, na meg az ország  szomorú múltja a Pol Pot rezsim alatt. Az Angkor nagyon csábított, ez egy olyan valami, amit “élőben” is szeretnénk látni.
 Az Angkor Wat
 





Kiscsoportos kalandtúra-szervező oldalon bukkantunk az ajánlatra, még volt néhány hely, hát gyorsan  lefoglaltuk, majd nekiálltunk érdeklődni vízumok, kötelező oltások, fertőző betegségek a régióban, epidemiológus orvos, aki tanácsokkal ellát... Mire minden tisztázódott arra mi is megnyugodtunk: vízum kell. Thaiföldre is kell, ha román  útleveled van akor kettő is, mert a túra Bangkokban kezdődik és ott is ér véget, tehát két belépős vízum szükséges, ez 6o dollár. Ha magyar útlevéllel utazol Thaiföldre, akkor 30 nap alatt nem szükséges. Kambodzsába, viszont lehet e-vízumot igényelni, 25 dollárért és nagyon hamar kiállítják, csak arra kell vigyázni, hogy a hivatalos hatósági honlapon küldd be az igénylést. Volt már példa arra is, hogy valaki csak fizetett, s hiába várt, mert valami gazember széltoló közvetítő irodáján keresztül próbálkozott. Az oltások nem kötelezőek, de ajánlott a tífusz elleni védőoltást beadatni, na meg a kombinált polio-s oltást adta be nekem az epidemiológus és felkészített , hogy mit vigyünk magunkkal, mit tegyünk, ha esetleg majd gyanús jeleket észlelünk magunkon. Érdemes erre is áldozni egy-két órát, kicsit jobban biztonságban érzed magad így felkészítve.
Az utolsó stratégiai lépés a repülőjegy beszerzése volt. Sajnos az év végén mások is kinézték Thaiföldet, mint úticélt, mert napról-napra drágultak a jegyek, nekünk egyre közeledett az indulás napja, fogytak az ajánlatok és a jegyek - hát a legutolsó pillanatban és egy kicsit drágábban, mint szerettük volna, de megvettük – és akkor egyszerre csak ott  volt minden, ami az induláshoz kellett!
A decemberi-januári utazással kapcsolatban még talán csak annyit jegyeznék meg, hogy nekünk, európai embereknek ez az ideális időpont az utazáshoz. Áprilistól már nyári szezon lenne, s a hőmérséklet hetekig huzamosan 4o fok felett unatkozik, aztán meg az őszi esők jönnek szeptember után, egészen novemberig, s olyankor gyakoriak az áradások és az ezzel járó járványbetegségek is, hát arra sem lehet igazán felkészülni...
Az utazás
A repülőút összesen 12 órát tartott, beleértve az isztambuli másfél órás várakozást is a csatlakozásra. Este indultunk Bukarestből és délelőtt érkezünk Bangkokba,ahol december végén finom, párás levegő és plusz 34 fok hőmérséklet várt. Kicsit nehezen szuszogtunk egy darabig, de hát ezt akartuk, nem?
 
 Bangkok
Bangkokban három napot töltöttünk az indulásra várva, ezt becsületesen kihasználtuk és sikerült megtekinteni a város legfontosabb nevezetességeit. Erről amúgy már írtam és egy kedves ismerősöm blogoldalán jelent meg, ezért nem ismétlem magam, a jegyzet és néhány kép itt megtalálható:   http://fapadosfordummies.blogspot.ro/2013/01/bangkoki-utazas-repulo-es-tuk-tuk.html
 
 
 
 


Hát ez az első jegyzetem, a forma nem sikerült tőkéletesre, de remélem a következő részben már sikerül a képeket is ügyesebben elhelyezni az oldalon :)
 

 

3 comentarii:

  1. A Fapados bloglapon olvastam a képes útleírást. Értsem úgy, hogy folytatás következik itt a Google+ oldalakon? Várjuk és közben gyűjtögetjük az anyagi alapokat arra, hogy élőben is végigjárhassuk. Köszi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hajni is írta, a Bangkoki utazás még itt jelent meg:
    http://fapadosfordummies.blogspot.ro/2013/01/bangkoki-utazas-repulo-es-tuk-tuk.html
    A fenti blog pedig a saját bloglistám egyetlen bejegyzése, ennél jobban nem tudom dicsérni :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Köszi FFD:) Igen Laci, ezentúl igyekszem saját kezűleg beszerkeszteni az emlékeimet erre az oldalra, itt lesz olvasható, de ha FFD is szeretné, akkor ott is meg fog jelenni. Több részletben fogom feltenni, mert még tapasztalatlan is vagyok, menet közben tanulok és nincs is mindig idő egy hoszabb leírásra.

      Ștergere